Kuvajournalisti 1800-luvulta

Luin vähän aikaa sitten Edward S. Curtisista tiiviin jutun kirjaston Kamera-lehdestä ja sen inspiroimana lähti mukaani myös tämä mahtava valokuvakirja: Pohjois-Amerikan intiaanit, Edward S. Curtisin ainutlaatuinen kuvakokoelma (2008)Tekijänoikeussyistä en viitsi valokuvata tähän esimerkkejä kirjan sivuilta, mutta esimakua Curtisin elämäntyöstä saa hänen nimellään Googlen kuvahausta. Sieltä löytyy aika paljon samoja kuvia kuin kirjassa. Curtisin alkuperäiset kuvat ovat myös kiertäneet näyttelyinä eri maissa.

Amerikkalainen Edward S. Curtis aloitti valokuvaamisen 1800-luvun puolella ja hurahti siihen täysin. Vuonna 1900 hän päätti alkaa dokumentoida intiaaniheimojen elämää ja kiersi vuosikaudet maata alkeellisissa oloissa kuvaten eri heimojen jäseniä, rituaaleja ja arkea. Curtisin laaja kuvakokoelma on aivan ainutlaatuinen dokumentti alkuperäiskansojen elämästä ennen elämänmuodon lopullista katoamista. Curtis oli todella omistautunut työlleen ja uhrasi käytännössä koko elämänsä sille, avioliittokaan ei kestänyt. Sen aikainen valokuvauskalustokin oli koko- ja painoluokaltaan aivan eri mittakaavassa kuin nykyään ja hän raahasi koko arsenaalia mukanaan haastavissakin olosuhteissa. Todellinen kuvajournalisti: kuvien lisäksi hän teki muistiinpanoja näkemästään ja kuulemastaan ja myöhemmin palkkasi myös apulaisia. Tuloksena oli 20-osainen kirjasarja. 

Don Guldbransenin kokoama suuri, suomennettu teos kertoo Curtisin elämästä ja matkoista, mutta suurimman ja kiinnostavimman tilan vievät mahtavat kuvat. Curtisin taiteellinen silmä on ollut aivan uskomaton, seepianväriset kuvat vangitsevat, pakottavat pysähtymään äärelleen. Parhaita ovat minusta läheltä otetut, vangitsevan upeat muotokuvat. Hän on taltioinut niin vanhoja kuin nuoria, erilaisissa askareissa ja rituaaleissa tai puhtaasti poseeraamassa kameralle. Jokaisen kuvan yhteydessä on lyhyt, selittävä teksti, jossa kerrotaan heimosta ja mitä kuvassa tapahtuu. Jotenkin hän on saanut kuviin pyydystettyä palan kuvattaviensa sieluista. 
Vähän referenssiä meille wannabe-kuvajournalisteille! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s