Meri: Manillaköysi

Veijo Meren Manillaköysi (1957) on sotakirja mutta erilainen kuin Tuntematon tai muut suoraa toimintaa sisältävät teokset. Manillaköysi sijoittuu jatkosodan aikaan ja kertoo sotamies Joose Keppilästä, joka löytää tielle pudonneen köydenpätkän (manillaköyden), ja haluaa välttämättä salakuljettaa sen mukanaan kotiin lomille päästessään. Joosen toverit kierittävät köyden äärimmäisen tiukasti miehen kehon ympärille ja laittavat paidan päälle, että mies ei herättäisi huomiota junassa. 

Suurin osa kirjasta onkin Joosen junamatkaa rintamalta kotiin. Matkan aikana Joose kuulee monta kummallista ja hirveääkin sotatarinaa. Nämä tarinat ovatkin kirjan sielua. Kirjan tapahtumissa itsessään kun ei taistella, vaan sotajutut lukija kuulee rintamalta lentoon lähteneiden tarinoiden kautta. Liekö Meri kuunnellut itsekin nuorukaisena noita juttuja? Minusta karmivin oli jonkun soltun kertoma juttu löyhkäävästä ruumispellosta, jossa vapaaksi vauhkoontunut sikalauma kävi aterioimassa. Nämä Joosen kuulemat jutut maalaavat yksittäisiä, kammottaviakin kuvia sodasta.  

Joose tekee muina miehinä matkaa junalla salainen, lihaan asti syöpynyt köysi ympärillään, mutta välillä joutuvat muut häntä virvoittelemaan, kun hän menee niin heikoksi. Köydestään Joose ei kuitenkaan hevillä luovu. Muut matkustajat luulevat Joosen tulleen hulluksi, kun tämä hoipertelee pitkin vaunuja köytensä tukahduttamana. Pääseekö mies kuuna päivänä elävänä kotiinsa asti viemään pyykkinarua vaimolleen?   Veijo Meri: Manillaköysi
Otava, 1968
170 s. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s