Projekti nimeltä kandi

Se alkoi jo lokakuussa, syysloman aikoihin. Sitä on väännelty ja käännelty kohta seitsemän kuukautta ja toukokuun lopussa on viimeisin palautuspäivä. On jo aikakin.

Kaikki jonkinlaista opinnäytetyötä tehneet varmaankin tietävät, minkälainen pitkäpiimäinen projekti se voi olla. Matkan varrelle voi mahtua innostusta, flow’ta, luovia taukoja, kisaväsymystä, roskakoriin lentäviä ideoita sekä ehkä niitä briljanttejakin. Saan tuosta koko hommasta vaivaiset 10 opintopistettä ja minusta se on aika vähän työmäärään nähden. Kaksi viiden pisteen kurssia menee lähes poikkeuksetta helpommalla. Itse kandintyön lisäksi meillä on kuitenkin ollut paljon läsnäoloa ja muita tehtäviä kandiseminaariin liittyen. 

Omaa kandintyötäni olen tehnyt otsikolla Tunteita ja tarinoita – narratiivisuus, fokalisaatio ja tyylikeinot sanomalehtijutuissa. Lähdin alunperin etsimään aihetta, jossa voisin jotenkin yhdistää kirjallisuutta ja journalistiikkaa, vaikka kirjallisuuden puolelle kandin teenkin. Media on parin viime vuosikymmenen aikana muuttunut tunteellisempaan ja tarinallisempaan suuntaan ja narratiivinen eli kerronnallinen tai kaunokirjallinen journalismi on suosittua. Minua kiinnostaa tämä faktan ja fiktion leikkauspinta. Tutkin, kuinka kaunokirjallisuudesta tuttuja keinoja on hyödynnetty asialliseksi mielletyssä sanomalehtiympäristössä. 

Minulla on mielenkiintoinen aihe, mutta siitä olisi asiaa vaikka väitöskirjaksi asti, ja vähän harmittaa, kun työ / oma tutkimus jää väistämättä hyvinkin suppeaksi, kun se pitää mahduttaa reiluun 20 sivuun. Meinasin haukata liian ison palan kakkua. Kun lähdin aihetta miettimään, en ymmärtänytkään, miten suppea kandintyö loppujen lopuksi onkaan. Oma esittelyni oli jo maaliskuun alussa, mutta opponoinnin / palautteen jälkeen on vielä aikaa muokata ja syventää tekstiä. Itse yritän tuoda työhöni vielä lisää teoriaa kuten narratologiaa eli kertomuksen tutkimusta. Olisi ideoita, mutta miten paljon on aikaa ja jaksamista vielä käyttää siihen? Yöunista en sitä ala vääntämään, se on selvä.

Olenko oppinut mitään tästä projektista? Ainakin tutkimuksen teon alkeita. Ennen minulla ei ollut mitään hajua niistä. Olen myös oppinut kantapään kautta joitakin läksyjä huonoista ratkaisuista, joita olen kokemattomuuttani tehnyt. Tämä on ollut hyvää ja välillä ärsyttävääkin harjoittelua gradua varten. Samasta aiheesta tuskin jatkan, minulla on jo muita suunnitelmia. Toisaalta tässä olisi kyllä ihan hyvä pohja gradulle, jota aloitan varmaan vasta  vuoden päästä syksyllä. 

Tuntuu aika hyvältä, että yksi isohko projekti alkaa lähetä loppuaan. Vielä viimeiset pinnistelyt ja parannuksia, sen mukaa kuin jaksan. Eiköhän se läpi ole jo tällaisenaan, mutta tosi vaikea arvioida, minkä arvosanan saattaisin saada siitä. Eniten kandi on kuitenkin ollut harjoittelua perusteltuun argumentointiin ja akateemisen tekstin kirjoittamiseen kuin varsinainen, maailmaa mullistava tutkimus.

Onko siellä muita kandia tai muuta opparia vääntäviä tai vääntäneitä? 
  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s