Helena Jouppila & Sanna Wallenius: Neloset – Jouppilan sisarusten tarina

8A8A1928

“Kaikki me äiteetä peljättihin.”

Ajauduin ihan vahingossa Jouppilan sisarusten tarinan pariin. En ollut koskaan kuullutkaan Jouppiloista, mutta teos pisti silmään e-kirjapalvelun uutuuksissa, ja aloinkin siltä istumalta lukea. Alussa minua houkutti aikakausi, 1950-luku, mutta hyvin pian myös itse tarina veti syvyyksiinsä ja kirja tuli luettua parissa päivässä, mikä on minulle aika harvinaista.

Jouppilan maanviljelijäperheeseen Isoonkyröön syntyi vuonna 1951 esikoisina neloset: kolme veljestä ja sisko. Perhe sai nelosten lapsuudessa paljon mediahuomiota, heistä tehtiin idyllisiä perhejuttuja ja lapset esiintyivät messuilla ja mainoksissa. Jouppilat olivat “koko kansan neloset”.  Nyt yksi nelosista, Helena Jouppila, on kirjoittanut kirjan siitä, millaista elämä kotona oikeasti oli.

Kirja onkin sen puolesta sydäntäsärkevää luettavaa.
Perheen äiti, Hilkka Jouppila, kohtelee lapsia järkyttävällä tavalla: alistaa, mitätöi, pakottaa, on väkivaltainen. Veljetkin saavat osansa äidin raivokohtauksista, mutta erityisesti äiti ottaa silmätikukseen Helenan, jota alkaa “vainota” tämän ollessa noin neljävuotias. Helena saa tuta niin nokkosista kuin haloistakin, äiti pakottaa syömään saippuavaahtoa ja pyörittää tukasta ympäri tupaa. Ei kosketa, halaa tai kehu.

Kun neloset ovat kymmenvuotiaita, perheeseen syntyy vielä yksi lapsi, Päivi, josta tulee äidin suosikki. Äiti eristäytyy Päivin kanssa kahdestaan omaan huoneeseen, jota Helena kutsuu neitsytkamariksi. Kun isän ja äidin välit lopullisesti viilenevät, isä alkaa juoda enemmän.

Murrosiän kynnyksellä Helenan kokema väkivalta muuttuu henkiseksi. Äiti piikittelee, solvaa, vähättelee ja aloittaa lopulta mykkäkoulun, jota jatkuu seitsemän vuotta. Kun Helena pääsee ylioppilaaksi, äiti ei tule paikalle, ei järjestä juhlia, ei reagoi eikä onnittele. Pettynyt Helena vie ylioppilasruusun rakkaan mummansa hautakummulle.

Isä on hyväntahtoinen muttei oikein voi vaimolleen mitään. Mumma jopa paljastaa isän sanoneen, että tämä olisi ampunut kuulan kalloonsa kauan sitten, ellei Helenaa olisi. Eikä isä tiedä kaikkea äidin käytöksestä. Pahimmat jutut tapahtuvat, kun muita aikuisia ei ole näkemässä. Äiti pelottelee, ettei kenellekään saa kertoa.

Helena miettii kirjassa syitä äitinsä käytökselle.
Hilkka oli ensinnäkin evakko, jättänyt kotinsa sodan vuoksi Karjalaan. Esikoisia tuli kerralla niin monta, että se oli Hilkalle shokki. Neloset muuttivat kotiin sairaalasta vasta kymmenen kuukauden ikäisinä. Ehkä äiti ei siksi kyennyt muodostamaan kiintymyssuhdetta vauvoihin, Helena miettii, mutta jatkaa, että isältä se kutenkin onnistui. Hilkka näki neloset vain rasitteena, kulueränä, toisinaan kilpailijoinaankin, ja suhtautui heihin vihamielisesti. Äidin kuoltua Helena löysi lääkärin kirjoittaman paperin, jossa äidille oli määritelty aikalaistermein luonnehäiriö. Tämä selittäisi poikkeuksellisen empatian puutteen ja epävakaan käytöksen. Masentunutkin Hilkka oli ja riippuvainen muun muassa Codesan-yskänlääkkeestä, jota litki pullotolkulla.

Helena jäi vaille lastensuojelua, jota olisi tarvinnut. Aikuisena hän hakeutuikin alalle hyödyntäen myös kokemusasiantuntijuuttaan. Yllättävä käänne oli Helenan avioituminen sen synnytyslääkärin kanssa, joka oli auttamassa Jouppilan nelosia maailmaan. Neloset kerrotaan ensisijaisesti Helenan kautta, mutta lopussa äänen saavat myös muut sisarukset: veljekset sekä äitinsä eristämä ja kontrolloima pikkusisko Päivi.

“Kestä nyt vielä, kyllä tämä jonakin päivänä loppuu.”

 

Helena Jouppila & Sanna Wallenius: Neloset. Jouppilan sisarusten tarina.
Docendo, 2020
E-kirja

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s